فهرست مطالب

پژوهش های حسابداری مالی - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 13، پاییز 1391)

فصلنامه پژوهش های حسابداری مالی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 13، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی ثقفی *، امیر محمدی صفحات 1-12

    برخی پژوهش های اخیر در بازار سرمایه، نشان دهنده شواهدی مبنی بر برخورداری اقلام تعهدی غیرعادی از محتوای اطلاعاتی هستند و بیان می کنند که اقلام تعهدی غیرعادی، همیشه ناشی از خطای برآورد توسط مدیریت نیستند و ممکن است این اقلام، مشابه با سایر اطلاعات حسابداری از محتوای اطلاعاتی برخوردار باشند. با توجه به این موارد در این پژوهش، محتوای اطلاعاتی اقلام تعهدی غیرعادی در خصوص پیش بینی جریان های نقدی آتی بررسی شده است. بدین منظور، با بررسی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1389-1380 شواهدی مهیا گردید که نشان می دهد، میان اقلام تعهدی غیرعادی و جریان های نقد آتی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد، اما این رابطه با بالارفتن ریسک ورشکستگی کاهش می یابد و معناداری خود را از دست می دهد، که می تواند نشان دهنده این موضوع باشد که اقلام تعهدی غیرعادی در شرکت های با وضعیت مناسب و با ریسک ورشکستگی پایین، ناشی از خطای برآورد نبوده، حاوی اطلاعات سودمندی در رابطه با عملکرد آتی آنها هستند.

    کلیدواژگان: کیفیت سود، اقلام تعهدی عادی، اقلام تعهدی غیر عادی، جریان های نقدی آتی و ریسک ورشکستگی
  • غلامرضا کردستانی، سید مرتضی مرتضوی صفحات 13-32
    بر مبنای ادبیات حسابداری بهای تمام شده، بین هزینه ها و حجم فعالیت، رابطه ای متقارن وجود دارد، اما تحقیقات اخیر نشان می دهد که شدت کاهش هزینه ها بر اثر کاهش حجم فعالیت، کمتر از شدت افزایش هزینه ها در اثر افزایش حجم فعالیت است. به این رفتار نامتقارن هزینه ها، ((چسبندگی هزینه ها)) گفته می شود. در این تحقیق، وارونگی چسبندگی هزینه ها در دوره پس از کاهش فروش، طول دوره مطالعه، استمرار کاهش فروش، رشد اقتصادی، میزان دارایی ها و تعداد کارکنان، به عنوان عوامل احتمالی موثر بر چسبندگی هزینه ها در نظر گرفته شده و تاثیر آنها بر میزان چسبندگی بهای تمام شده کالای فروش رفته و هزینه های فروش، عمومی و اداری، طی دوره زمانی 1380 تا 1388 در بورس اوراق بهادار تهران آزمون شده است. بر اساس نتایج تحقیق، چسبندگی هزینه های فروش، عمومی و اداری در دوره بعد از کاهش فروش، وارونه می شود و کاهش فروش در دو دوره متوالی، موجب کاهش چسبندگی بهای تمام شده کالای فروش رفته و هزینه های فروش، عمومی و اداری در دوره دوم می شود و هر چه میزان دارایی ها بیشتر باشد، چسبندگی بهای تمام شده کالای فروش رفته و هزینه های فروش، عمومی و اداری، بیشتر می شود، اما شواهدی از تاثیر طول دوره مطالعه، رشد اقتصادی و تعداد کارکنان بر چسبندگی هزینه ها به دست نیامد.
    کلیدواژگان: رفتار هزینه ها، چسبندگی هزینه ها، عوامل موثر بر چسبندگی هزینه ها
  • عبدالمهدی انصاری، آقای سعید صفری بیدسکان صفحات 33-46
    تحقیق حاضر به بررسی تاثیرپذیری هزینه سرمایه از اهرم عملیاتی و اهرم مالی در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. روش آماری که برای بررسی فرضیات از آن استفاده شده، محاسبه ضریب همبستگی بین متغیرهای تحقیق و نیز آزمون فرض مربوطه برای تاثیر گذاری متغیر مستقل بر متغیر وابسته است. نتایج این پژوهش نشان داد که در بورس اوراق بهادار تهران، رابطه بین هزینه سرمایه با اهرم عملیاتی و اهرم مالی از صنعتی به صنعت دیگر متفاوت است. به عبارت دیگر، رابطه هزینه سرمایه با اهرم عملیاتی و اهرم مالی در صنعتی مثبت، در صنعت دیگر مثبت و معنادار، در صنعت دیگر منفی، و در صنعت دیگری منفی و معنادار است و نتیجه گیری در کل صنایع به شکل یک مجموعه، نتایج درستی به دست نمی دهد. همچنین، یافته های این تحقیق نشان داد که رابطه هزینه سرمایه با ساختار سرمایه (میزان بدهی و حقوق صاحبان سهام) تا هنگام رسیدن به (نقطه بهینه) یک رابطه خطی منفی است؛ به گونه ای که با افزایش میزان بدهی ها، هزینه سرمایه کاهش می یابد و پس از گذر از نقطه بهینه (به علت استفاده بیش از حد از میزان بدهی ها و احتمال مواجه شدن با خطر ورشکستگی) رابطه هزینه سرمایه با ساختار سرمایه، یک رابطه خطی مثبت است. البته، شدت همبستگی آن در هر شرکتی متفاوت است.
    کلیدواژگان: هزینه سرمایه، ساختار سرمایه، اهرم عملیاتی، اهرم مالی، اهرم مرکب
  • مهدی عربصالحی، رزیتا مویدفر، سجاد کریمی صفحات 47-70
    سرمایه گذاری تحت شرایط عدم اطمینان، از مهمترین مقوله هایی است که از دیرباز توجه متخصصان مدیریت مالی را به خود جلب کرده است. سرمایه گذاران هنگام تصمیم به سرمایه گذاری، عوامل مختلفی را در نظر می گیرند. در این میان توجه به شاخص های عملکرد شرکت های مورد نظر، تصمیم سرمایه گذار را تحت تاثیر قرار می دهد. لذا شناخت عواملی که بر عملکرد شرکت ها موثرند، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. هدف پژوهش حاضر، بررسی ارتباط بین ریسک محیط، استراتژی شرکت و ساختار سرمایه با عملکرد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1387-1381 است. متغیرهای مستقل مورد استفاده در این پژوهش عبارتند از: ریسک اقتصادی، ریسک بازار، رشد فروش، رشد دارایی، رشد بالقوه شرکت، نسبت نقدینگی و نسبت بدهی. همچنین، معیارهای مورد استفاده برای عملکرد شرکت (به عنوان متغیر وابسته پژوهش) عبارتند از: جریان نقد آزاد هر سهم و نرخ بازده حقوق صاحبان سهام. این پژوهش از نوع توصیفی- علی است و روش گردآوری مباحث نظری آن کتابخانه ای بوده، داده های آن از سازمان بورس اوراق بهادار و گزارش های مالی شرکت ها به دست آمده است. در این پژوهش از آزمون های رگرسیون تک متغیره و چندمتغیره به روش داده های تابلویی و داده های ترکیبی برای تعیین معنادار بودن ارتباط بین متغیرهای مستقل و وابسته استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش صورت گرفته حاکی از آن است که بین ریسک محیط و جریان نقد آزاد هر سهم، بین ریسک محیط و نرخ بازده حقوق صاحبان سهام و بین ساختار سرمایه و جریان نقد آزاد هر سهم ارتباط معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: ریسک محیط، استراتژی شرکت، ساختار سرمایه، جریان نقد آزاد هر سهم، نرخ بازده حقوق صاحبان سهام
  • احمد خدامی پور، آقای بهنام کرمشاهی، خانم اعظم تفتیان صفحات 71-86
    ارتباط بین بازده سهام و سود به چرخه تجاری حساس است؛ به ویژه در تحقیقات اخیر ضریب واکنش سود در طول دوران رونق، نسبت به ادوار رکودی بیشتر نشان داده شده است. در این تحقیق، ارتباط محافظه کاری و رابطه ارزشی سود با چرخه تجاری در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شده است. در این راستا، 164 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1377 تا 1388 به شیوه حذفی سیستماتیک انتخاب شدند. برای سنجش محافظه کاری از مدل باسو استفاده شد و فرضیه های آن از طریق رگرسیون خطی چند متغیره مورد آزمون قرار گرفت. نتایج آماری نشان می دهد که رابطه محافظه کاری و رابطه ارزشی سود جاری در طول دوره های رکود اقتصادی بالاتر است، اما رابطه ارزشی سود مورد انتظار آتی در طول دوره های رونق بیشتر است و این بدین معناست که همبستگی بین اطلاعات تاریخی حسابداری و فرصت های رشد آتی به طور حتم تقلیل می یابد.
    کلیدواژگان: رابطه ارزشی، محافظه کاری، چرخه تجاری
  • علی غیوری مقدم، داریوش محمدی زنجیرانی، زعیمه نعمت اللهی صفحات 87-104
    هدف پژوهش حاضر سنجش سرمایه فکری و بررسی تاثیر آن بر کارایی به عنوان معیار ارزیابی عملکرد در سطح سه صنعت مواد و محصولات دارویی، مواد و محصولات شیمیایی و خودرو و ساخت قطعات در بازه زمانی 1388-1385 است. در پژوهش حاضر، ابتدا با استفاده از تکنیک تحلیل پوششی داده ها کارایی واحدهای مورد بررسی به عنوان یک معیار واحد و یکپارچه از عملکرد محاسبه و سپس تاثیر سرمایه فکری و اجزای آن شامل سرمایه انسانی (مهارت و خلاقیت و توانایی انفرادی کارکنان واحد تجاری)، سرمایه ساختاری (ساختار داخلی واحد تجاری) و سرمایه به کارگرفته شده (همه منابع پیوند یافته با روابط خارجی) بر عملکرد (کارایی) ارزیابی شد و صرف نظر از تاثیر اهرم مالی و قیمت سهام بر عملکرد نتیجه های زیر حاصل شد. سرمایه انسانی در سطح هر سه صنعت مورد بررسی دارای تاثیر منفی بر عملکرد (کارایی) است؛ البته، با در نظر گرفتن این موضوع که تاثیر سرمایه انسانی فقط در سطح صنعت مواد و محصولات دارویی معنادار نیست. علی رغم معنادار نبودن، تاثیر سرمایه ساختاری بر عملکرد واحدهای مورد بررسی به استثنای تاثیر آن در صنعت مواد و محصولات دارویی که به صورت منفی است در سطح دو صنعت دیگر به صورت مثبت است. سرمایه به کارگرفته شده در سطح هر سه صنعت مورد بررسی دارای تاثیر مثبت است و تاثیر آن فقط در سطح دو صنعت مواد و محصولات شیمیایی و خودرو و ساخت قطعات معنادار است. سرمایه فکری نیز در همه صنایع مورد بررسی دارای تاثیر منفی بر عملکرد بود که این تاثیر فقط در صنعت خودرو و ساخت قطعات معنادار است. با توجه به نتایج به دست آمده در صنایع مختلف می توان چنین نتیجه گرفت که نوع صنعت، زیاد نمی تواند در تاثیر سرمایه فکری بر عملکرد (کارایی) موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، سرمایه به کارگرفته شده، کارایی و تحلیل پوششی داده ها
  • داریوش فرید، مسعود پورحمیدی * صفحات 105-128

    با توجه به این که در دوره های زمانی مختلف، با وجود اوضاع متفاوت بازار و شرایط مختلف اقتصادی کشورها، سهام رشدی و ارزشی بازده های متفاوتی داشته است، یکی از توصیه ها برای به دست آوردن بازده مطلوب، متنوع سازی است. همان طور که در زمان انتخاب یک پرتفوی مناسب، استفاده از اوراق قرضه و دیگر اوراق بهادار می تواند ریسک پرتفوی را کاهش دهد و بین ریسک بالقوه و پاداش سرمایه گذاری، توازن برقرار نماید، انتخاب پرتفوی مناسبی از سهام، مستلزم استفاده از روش های متفاوت سرمایه گذاری است و هر دو نوع سهام ارزشی و رشدی باید در پرتفوی قرار گیرد تا علاوه بر کاهش ریسک، نتایج بهتری نصیب سرمایه گذار شود. علی رغم اهمیت بسیار سهام ارزشی و رشدی، تاکنون طبقه بندی مشخصی از شرکت های رشدی، ارزشی و ترکیبی ارائه نشده است. این مقاله سعی دارد با استفاده از داده های صورت های مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1384 تا 1388 و با استفاده از روش خوشه بندی فازی C-Means (FCM) به بخش بندی سهام این شرکت ها بپردازد. نتایج این بررسی نشان می دهد که بخش اعظم این شرکت ها در سبد سهام ترکیبی قرار می گیرند، لیکن گرایش آنها به سبد سهام رشدی است.

    کلیدواژگان: سهام ارزشی، سهام رشدی، خوشه بندی فازی، FCM، بورس اوراق بهادار تهران
|
  • Ali Saghafi, Amir Mohammadi Pages 1-12

    In recent studies، findings show that abnormal accruals have incremental information content about future cash flows. In other word، abnormal accruals are not from misestimate and have news about future cash flows. Therefore، in the present study، we test information content of abnormal accruals in predicting future cash flows in Tehran Stock Exchange. This paper empirically investigates whether abnormal accruals for the companies listed in Tehran Stock Exchange (TSE) during 1380-1389 provide incremental insight into future cash flows. Results show a significant positive association between abnormal accruals and one-year-ahead operating cash flows. This provides a rationale for the pricing of abnormal accruals by the market and suggests that abnormal accruals are not merely the products of noise in the accruals-estimation process. However، these results are conditional upon the probability of one-year-ahead bankruptcy risk.

    Keywords: earnings quality, normal accruals, abnormal accruals, bankruptcy risk, future cash flows
  • G. Kordestani, S. M. Mortazavi Pages 13-32
    According to cost accounting، there is a symmetric relation between costs and activity volume. But recent research revealed that costs decrease less when activity falls than they increase when activity rises. This asymmetric cost behavior is termed as “cost stickiness”. In this research، reversal of cost stickiness in subsequent period، observation period، continuous sales decline، GDP growth، assets and number of employees are considered as probable determinant factors on cost stickiness and the impact of these factors is examined on the stickiness of cost of goods sold and sales، general and administrative costs. According to the results، stickiness of sales، general and administrative costs is reversed in subsequent period and if sales decrease for two years، the stickiness of cost of goods sold and sales، general and administrative costs decreases in second year and stickiness of both cost of goods sold and sales، general and administrative costs is increased when assets increases. Finally there was no evidence about the impact of observation period، GDP growth and number of employees on the cost stickiness.
    Keywords: cost behavior, cost stickiness, determinant factors on cost's stickiness
  • Dr Abdolmahdi Ansari, Mr Saeed Safari Bideskan Pages 33-46
    In this study the effects of financial leverage and operating leverage on cost of capital is studied. Statistical method used in this the study to test the hypotheses is correlation analysis، by calculating correlation coefficient of the variables under study، and testing the hypotheses. The results showed that in Tehran Stock Exchange relationship between capital costs and operating leverage and financial leverage varies from industry to industry. While the capital costs associated with operating leverage and financial leverage is positive in some industries، it is positive and significant in the others، and negative and significant in the remaining. Therefore، findings of the relationship between operating leverage and financial leverage with cost of capital among industries is inconclusive. Also، the finding of this study indicates that the relationship between cost of capital and capital structure (debt to equity) until reaching the optimal point، is a negative and linear. By increasing the amount of debt، cost of capital is reduced and after passing the optimal point (due to excessive use of debt and increasing the risk of bankruptcy)، the cost of equity capital with structure has a positive linear relationship. However، the correlation of each company is different.
    Keywords: Cost of capital, capital structure, operating leverage, financial leverage, combined leverage
  • M. Arabsalehi, R. Moayedfar, S. Karimi Pages 47-70
    Investment under uncertainty is one of the issues that have captured attention of financial management specialists for a long time. When deciding to invest، investors consider different factors among which paying attention to given firms’ performance indices affects investor’s decision. Therefore، recognition of factors affecting firms’ performance is of great importance. The present study mainly aims at investigating the relationship between environment risk، firm strategy and capital structure with the performance of listed firms during 1381-87 (2002-2008). Independent variables of this research are as follow: economic risk، market risk، sales growth، asset growth، firm growth potential، cash ratio and debt ratio. Also، criteria used for the performance of the firm (as dependent variables) include free cash flow per share and return on equity. The research method is descriptive-causal; data collection method is library research; and the data is gathered from the Stock Exchange and firms’ reports. In this study، univariate and multivariate regressions through panel data and pooling data were used in order to determine the significance of the relationship between independent and dependent variables. Findings indicate that there is significant relationship between environment risk and free cash flow per share، between environment risk and return on equity and between capital structure and free cash flow per share.
    Keywords: Environment Risk, Firm strategy, Capital Structure, Firm Performance
  • Dr Ahmad Khodamipour, Mr Behnam Karamshahi, Mrs Aezam Taftian Pages 71-86
    The relation between stock returns and earnings is sensitive to the business cycle. In particular، the Earnings Response Coefficient has been shown to be higher during economic boom period compared to the recession period. In this research، we investigate the relationship between earnings conservatism and business cycle in the companies listed in the Tehran stock exchange. To conduct this study،164 listed companies in Tehran stock exchange were selected during 1377-1388. Our measure of conservatism uses the regression identified by Basu (1997). In this research، we demonstrate that the conservatism and value relevance of current earnings is actually higher during economic recessions. We further demonstrate that the value-relevance of expected future earnings is higher during boom period، meaning that the association between historical accounting information and future growth opportunities would be weakened.
    Keywords: valuerelevance, conservatism, business cycle
  • A. Ghayouri Moghaddam, D. Mohamadi Zanjirani, Z. Neamatollahi Pages 87-104
    The main objective of this research is to measure intellectual capital and investigate its effect on efficiency as a measure of performance evaluation among 3 types of industry، that are، medicinal products industry، chemical products industry and automobile and parts industry. In this study، firstly using DEA technique، efficiency levels of DMUs (considering their financial information and ratios) as a unique and integrated measure of performance have been calculated and then the effects of IC and its components، including human capital، structural capital، and employed capital on performance (calculated efficiency) have been evaluated. The results derived are as follow irrespective of the financial leverage and stock price effects on performance: The human capital relates negatively to performance in all types of industries. However، this relationship is significant except for medicinal products industry. Irrespective of insignificance، the effect of structural capital on performance in all industries excluding medicinal products industry is positive. The employed capital is positively related to performance in all types of industries، although this relationship is significant only in chemical products industry and automobile and parts industry. Finally، the intellectual capital affects performance negatively in all industries، but it is significant only in automobile and parts industry. Considering obtained results، it can be concluded that type of industry cannot moderate substantially the relationship between IC and performance.
    Keywords: intellectual capital, human capital, structural capital, employed capital, efficiency, data envelopment analysis (DEA)
  • D. Farid, M. Pourhamidi Pages 105-128

    Due to the different time periods with different market conditions and economic conditions in different countries، growth and value stocks has different efficiency. One of the recommendations in order to obtain optimum efficiency is diversification. As the time to select a suitable portfolio، using bonds and other securities can reduce portfolio risk and balancing the potential risk and reward of investing، choose an appropriate portfolio of stock involves the use of different investment methods and both value and growth stocks should be considered in the portfolio to reduce risk and obtain better results. Despite the importance of value and growth stocks، but certain categories of growth، value and blended companies has not been provided. This paper tries to use financial data of listed companies in the Tehran Stock Exchange for time period 1384-1388 and Fuzzy C-Means Clustering (FCM) to classify stocks of companies. The results of this study show that most of these companies lie in the blended portfolio، but their tendency is growing portfolio.

    Keywords: Value Stocks, Growth Stocks, Fuzzy Clustering, FCM, Tehran Stock Exchange